Sezonsko pridelovanje: Kako izkoristiti poletje za svežo in lokalno pridelano hrano?
Poletje je čas, ko se narava razcveti in polja zaživijo v svoji najbujnejši podobi. To je tudi obdobje, ko imamo na voljo obilico sveže in lokalno pridelane hrane. Sezonsko pridelovanje nam omogoča izkoristiti to obilico in hkrati zavedati se pomena podpore lokalnim kmetijam.
V tem članku bomo raziskali, katero sadje in zelenjavo je najbolje pridelovati ter kupovati med junijem in koncem avgusta ter kako izkoristiti ta obilen pridelek za pripravo okusnih in zdravih obrokov.
1. Prednosti sezonskega pridelovanja v poletnih mesecih
Sezonska hrana je sveža, okusna in bolj hranljiva kot hrana, ki jo uživamo izven sezone.
Tukaj je nekaj prednosti sezonskega pridelovanja v poletju:
• Svežina in kakovost: sezonska hrana je nabrana v času, ko je na vrhuncu svežine, kar ji daje izboljšan okus in teksturo.
• Prehranska vrednost: sveže pridelana hrana vsebuje več hranilnih snovi in vitaminov, saj ni podvržena dolgotrajnemu skladiščenju in transportu.
• Lokalna podpora: nakup in uživanje lokalno pridelane hrane pripomoreta k podpori domačim kmetijam in gospodarstvu ter zmanjšujeta ogljični odtis zaradi krajšega transporta.
2. Kako izkoristiti sezonsko pridelavo v poletju
• Obisk lokalnih kmetijskih tržnic: kmetijske tržnice so odličen kraj, kjer lahko najdemo sveže pridelke z bližnjih kmetij. Redno preverjajmo urnike tržnic in jih obiskujmo.
• Vrtičkanje in gojenje lastne hrane: poletje je idealen čas za gojenje zelenjave, zelišč in sadja v lastnem vrtu ali na balkonu. To nam omogoča, da sami pridelamo hrano in se povežemo z naravo.
• Pridelava hrane v skupnosti: skupnostni vrtovi in kooperative so odličen način za sodelovanje z drugimi ljubitelji vrtnarjenja ter za delitev pridelka in znanja.
3. Kulinarični užitki s svežo sezonsko hrano
• Recepti za poletne jedi: iz sezonskih sestavin lahko pripravimo raznovrstne in okusne jedi, kot so solate s svežim sadjem in zelenjavo, lahkotne juhe, sveže stisnjeni sokovi, smutiji, osvežilni napitki in sladoledi.
• Vključevanje lokalnih sestavin v jedilnik: kuhajmo z lokalno pridelanimi sestavinami, kot so sveža zelenjava, sadje, meso, jajca, mlečni izdelki in žita. S tem podpiramo lokalno gospodarstvo ter uživamo v najboljši kakovosti.
Kaj je sezonska hrana?
Sezonska hrana je hrana, ki jo kupujemo in uživamo v času, ko je pridelana. To pomeni, da uživamo sadje in zelenjavo takrat, ko je na voljo lokalno in sveže.
Zakaj je pomembno jesti hrano v sezoni?
Hrana, ki je pridelana v sezoni, je sveža, okusna in bolj hranljiva kot hrana, ki je uživana izven sezone. Ko kupujemo in uživamo sezonsko hrano, podpiramo lokalne kmetije in prispevamo k ohranjanju okolja.
Zakaj je pomembno jesti lokalno pridelano hrano?
Nakup hrane, pridelane lokalno, pomaga podpirati lokalne kmetije in ohranjati kmetijska zemljišča ter odprt prostor v naši skupnosti. Denar, ki ga porabimo za lokalne izdelke, ostane v skupnosti in se ponovno vloži v druge lokalne posle. Poleg tega lahko lokalni pridelovalci povedo, kako je hrana pridelana, kar nam omogoča večjo transparentnost in zavedanje o naši hrani.
6 nasvetov za sezonsko pridelovanje in poletno pridelavo zelenjave
- Prilagodite pridelavo svoji regiji
Izberite sorte, ki bodo uspevale na vašem specifičnem področju. Če je rastna doba krajša, izberite hitro rastoče vrste. Za vroča podnebja izberite sorte, ki prenašajo visoke temperature. - Uporabite zastirko
Okoli rastlin razporedite 1- do 2-centimetrski sloj komposta ali druge organske snovi. To bo pomagalo ohranjati vlago, zavirati rast plevelov in zniževati temperaturo tal. - Namakanje
Rastline zalivajte zjutraj, da zmanjšate izhlapevanje in se izognete boleznim listov. Kapljično namakanje pomaga pri varčevanju z vodo in zmanjšuje bolezni, ki se prenašajo z zalivanjem nad rastlinami. Pravilno zalivanje je še posebej pomembno med tvorbo plodov. - Zagotovite senco
Rastline, kot so listnata zelenjava, grah, brokoli, cvetača in pesa, imajo korist od delne sence med najbolj vročim delom dneva, še posebej v toplejših podnebjih. Posadite jih na mestih, ki nudijo zaščito pred vročim popoldanskim soncem ali uporabite senčno mrežo. - Neprekinjeno sajenje
Rastline, kot so nizki fižol, pesa in solata, vsakih nekaj tednov poleti ponovno posejemo, da zagotovimo neprekinjeno pobiranje. Jesenske pridelke začnemo saditi sredi ali proti koncu poletja. - Spravilo
Zelenjavo trgajte zgodaj zjutraj ali pozno popoldne. Pridelek bo ostal hrustljav, svež in bolj okusen kot zelenjava, ki je pobrana v vročini dneva.
Sezonsko pridelovanje – poglejmo, kako je s sajenjem in spravilom od junija do konca avgusta!
Junij:
V juniju so končno zreli številni posevki, ki smo jih sadili spomladi, in nekatero jagodičevje. Ta mesec je idealen za uživanje lokalno pridelanih jagod, ki so dozorele na soncu poletne sezone.
Sadje in zelenjava za spravilo ali nakup v juniju vključujeta mladi korenček, bob, rdečo peso, bučke, ribez, kosmulje, solato, peteršilj, radič, rukolo, špinačo, pomladno zelje, mlad čebulček in jagode.
Zelenjava, primerna za sejanje in sajenje v juniju, vključuje bučke, kumare, francoski fižol in solato.
Julij:
Poletje je v polnem razmahu, vrtovi in pridelovalne površine so polni solatnih listov, zelenjave in jagodičja. To je najboljši čas za gomoljnice in krompir ter obilo drugih sezonskih dobrot.
Sadje in zelenjava za spravilo ali nakup v juliju vključujeta rdečo peso, borovnice, zelje, korenje, češnje, bučke, kumare, ribez, koromač, francoski fižol, kosmulje, solato, krompir, mladi grah, radič, maline, stročji fižol, špinačo, mlad čebulček, šalotko in paradižnik.
Zelenjava, primerna za sejanje in sajenje v juliju, vključuje koromač, kodrolisti in dolgolisti ohrovt, kitajsko zelje, peteršilj in rukolo.
Avgust:
Rastline, ki obožujejo toploto, kot so paradižniki, kumare in čiliji, so sedaj na svojem vrhuncu. Tudi jajčevci in paprike so v polnem rastju.
Sadje in zelenjava za pravilo ali nakup v avgustu vključujeta jajčevce, rdečo peso, robide, borovnice, brokoli, zelje, cvetačo, korenje, zeleno, rdečo peso, bučke, kumare, koromač, francoski fižol, solato, grah, paprike in čili, slive, krompir, maline, stročji fižol, mlad čebulček, koruzo in paradižnik.
Zelenjava, primerna za sejanje in sajenje v avgustu, vključuje solato, kitajsko zelje, peteršilj, rukolo in špinačo.
Poletje je čas, ko lahko izkoristimo obilico sveže in lokalno pridelane hrane. Sezonsko pridelovanje nam omogoča uživanje v svežih, okusnih in hranljivih sestavinah ter podporo lokalnim kmetom. Hkrati pa to tudi prispeva k ohranjanju okolja in zmanjševanju ogljičnega odtisa. Ne zamudimo priložnosti, da se povežemo z naravo, se razvajamo v kulinaričnih užitkih poletja ter prispevamo k trajnostnemu načinu prehranjevanja. Izkoristimo poletje za svežo in lokalno pridelano hrano!
Vir:
www.nationaltrust.org.uk