Kako lahko zmanjšamo odpadke naše vsakodnevne hrane?
Zakaj moramo ukrepati za zmanjšanje odpadkov hrane in kakšne so nekatere rešitve?
Odpadki hrane se pojavljajo v celotni dobavni verigi
Izguba hrane in odpadki se nanašajo na hrano, namenjeno za prehrano ljudi, ki se sčasoma izgubi ali odvrže vzdolž preskrbovalne verige s hrano. Natančneje, izguba hrane se pojavi med proizvodnjo hrane, na primer med žetvijo in proizvodnjo, medtem ko se odpadki hrane pojavljajo na ravni prodaje in maloprodaje. Pomembno je, da to razlikovanje pomagate razumeti kot glavni vzrok težave.
Posledice odpadkov hrane
Odpadki hrane imajo posledice za naše gospodarstvo in okolje. Izguba hrane in odpadki letno povzročijo približno 870 milijard EUR gospodarske izgube. To v povprečju znaša 950 € na gospodinjstvo. Med prehransko varnostjo in živilskimi odpadki obstaja mešanica, v kateri se na nekaterih območjih proizvede preveč hrane, vendar je še vedno okrog 800 milijonov ljudi po vsem svetu podhranjenih. Ocenjujejo, da bi se s trenutno zapravljeno hrano v Evropi lahko nahranilo okrog 200 milijonov ljudi.
Na svetovni ravni so živilski odpadki odgovorni za 6% emisij toplogrednih plinov, kar je v primerjavi z milijardami ton metana, ogljikovega dioksida in drugih toplogrednih plinov, ki se vsako leto spustijo v ozračje, veliko. V odgovor na to so si Združeni narodi zastavili cilj prepoloviti svetovne živilske odpadke na prebivalca na maloprodajni in potrošniški ravni ter zmanjšati izgube hrane že med proizvodnjo hrane.
EIT Food obravnava krizo zaradi odpadkov hrane
Eno od osredotočenih področij EIT Food so prehrambeni sistemi in v okviru tega so zavezani k zmanjšanju izgube hrane in odpadkov v celotni verigi preskrbe s hrano. Predstavljajo številne novosti, ki jih je ustvarila in podprla njihova neverjetna skupnost.
Primeri vključujejo:
Inovativno označevanje živil in dinamično oblikovanje njihovih cen:
– Podjetje Mimica Lab je razvilo odzivno nalepko, ki potrošnikom omogoča razumevanje avtentičnega roka uporabnosti živil in pijač.
– Podjetje Wasteless je ustvarilo rešitev za optimizacijo popustov na cene hrane na podlagi datumov izteka roka uporabnosti.
3D tiskanje hrane:
– Podjetje Natural Machines je ustvarilo prvi 3D tiskalnik za živila 3D Foodini, ki lahko iz svežih sestavin pripravi okusna živila za ponovno uporabo ostankov.
Omejevanje presežkov hrane med COVID-19:
COVID-19 je katastrofalno privedel do velike količine odpadkov hrane, saj so številni proizvajalci hrane izgubili kupce (kavarne, restavracije in hoteli so se bili prisiljeni zapreti). EIT Food je v sodelovanju s kmeti, ki so imeli odvečno zelenjavo, ustvaril juho z imenom „Robin Food“ v podjetju enVie. Nato so juho razdelili socialno ranljivim družinam.
Nasveti za zmanjšanje odpadkov domače hrane
Čeprav se številna podjetja ukvarjajo z rešitvami za ravnanje z živilskimi odpadki, lahko tudi potrošniki sami zmanjšajo količino odpadne hrane.
1. Načrtujte obroke vnaprej – kupite le tisto, kar potrebujete.
2. Kupite »načeto« sadje in zelenjavo – še vedno bo enakega okusa!
3. Uporabite shrambo za hrano – hladilnik ali zamrzovalnik, da boste lahko shranili hrano za uporabo v prihodnje.
4. Bodite iznajdljivi pri ostankih – hrano uporabite še kje drugje, namesto da jo kar takoj odvržete.
5. Poglejte na internetu spletne strani (ali aplikacije) za deljenje hrane – s tem boste lahko razdelili neželeno hrano med ljudi, ki jo zares potrebujejo.
Preberite več o odpadkih hrane
EIT Food je ustvaril brezplačen spletni tečaj „Kako se spoprijeti z živilskimi odpadki“ za tiste, ki želijo raziskati načine, kako zmanjšati količino odpadne hrane.
Vir članka: tukaj.