Prava resnica o lažnem mesu

Živila rastlinskega izvora so v modi. Skoraj ne mine teden brez novic o najnovejši mesni alternativi, ki jo podpirajo zvezdniki in naj bi rešila svet. Toda ali je revolucija umetnega mesa na rastlinski osnovi res tako zelena in zdrava, kot se zdi?

Po vseh dostopnih podatkih je celotna maloprodaja rastlinske hrane dosegla visoke zneske. Tudi v zadnjem letu se je enormno povečala, skoraj dvakrat hitreje se veča kot skupna maloprodaja hrane. Še posebej to velja za Združene države Amerike, kjer se je v zadnjih letih dvignila skoraj za polovico.

Sedaj so živila rastlinskega izvora velikih blagovnih znamk, kot sta Impossible Burger™ oziroma Beyond Meat, široko dostopna v običajnih trgovinah, kot so Walmart, Burger King, Carl’s Jr, Subway in McDonald’s.

Najnovejša novica pa je, da bodo ameriške šole zdaj na jedilnikih v menzah postregle z ultra predelanim Impossible Burgerjem, ki naj bi bil »zdrav« in »planetu prijazen« nadomestek govedine.

To je velik uspeh za več milijard dolarjev vredno podjetje Impossible Foods, ki si odkrito prizadeva “izločiti živinorejsko industrijo iz posla”, in končni rezultat tržne kampanje, ki naj bi učencem pomagala bolje razumeti povezavo med tem, kar jedo, in podnebnimi spremembami.

Pat Brown, ustanovitelj podjetja Impossible Foods, pravi: “Šole nimajo le vloge pri oblikovanju prehranjevalnih vzorcev otrok, temveč tudi pomembno vlogo pri zgodnjem izobraževanju o podnebnih spremembah in njihovih temeljnih vzrokih.” Priložnost za ozaveščanje o blagovni znamki med milijoni potencialnih kupcev – zlasti v tako zgodnjem obdobju – je mamljiva.

Ali je “rastlinska” revolucija res odgovor na vse naše zdravstvene in okoljske težave? Seveda ne, čeprav ni mogoče zanikati, da industrijski sistemi kmetovanja – zlasti živinoreja v zaprtih prostorih – močno prispevajo k svetovnim emisijam toplogrednih plinov.

Govedo

Kako »na rastlinski osnovi« je proizvod? 

Če na hitro pogledamo seznam sestavin Impossible Burgerja, je ta bolj podoben seznamu snovi, ki bi jih našli v visokotehnološkem kemijskem laboratoriju. Ker to tudi je: tovarniško proizveden, ultra predelan prehrambni izdelek z dodanimi sintetičnimi in gensko spremenjenimi sestavinami, ki jih običajno ne najdete v svojih kuhinjskih omarah – emulgatorji, stabilizatorji, vlažilci, konzervansi, sredstva za povečanje prostornine, arome in tako naprej.

Laboratorij

Poleg vode (glavne sestavine) in rastlinskih olj vsebuje še koncentrat sojinih beljakovin, “naravne” arome, krompirjeve beljakovine, metilcelulozo, ekstrakt kvasa, kultivirano dekstrozo, modificiran živilski škrob, gensko spremenjen sojin legemoglobin, mešane tokoferole, izolat sojinih beljakovin, cinkov glukonat, tiamin hidroklorid (vitamin B1), niacin, piridoksin hidroklorid (vitamin B6), riboflavin (vitamin B2) in vitamin B12.

Katere sestavine bi našli v kakovostnem govejem burgerju? Samo eno: GOVEDINO. (Mogoče malo soli in popra.)

Burger

Sojin leghemoglobin ali “hem” je verjetno najbolj sporna sestavina v izjemno predelanem burgerju Impossible: edinstvena rdeče obarvana aroma, ki se doda, da burger navidezno “krvavi”. Za razliko od naravnega hema, ki ga najdemo v pravi govedini, je ta hem masovno fermentiran v laboratorijskih pogojih z dodajanjem sojinih beljakovin gensko spremenjenim kvasovkam.

Čeprav ga Uprava za hrano in zdravila na splošno priznava kot varnega, Center za varnost hrane trdi, da je gensko spremenjeni sojin leghemoglobin nova kemikalija in da so nujno potrebne dodatne raziskave, ki naj zagotovijo, da snov ne povzroča alergijskih reakcij ali drugih zdravstvenih težav.

V času, ko po vsem svetu narašča zaskrbljenost zaradi morebitnih povezav med debelostjo – zlasti pri otrocih – in vse večjim uživanjem UPF, noben šolski sistem ne more zagovarjati vključitve Impossible Burgerja na jedilnik iz prehranskih ali okoljskih razlogov.

Ali Impossible Burger koristi otrokom s prehranskega vidika? 

Številni komentatorji hrane se strinjajo, da je burger zaradi svoje podobnosti z govedino sicer požel veliko pozornosti, vendar lahko v domači kuhinji pripravite bolj zdrave burgerje na rastlinski osnovi. Pomembno se je tudi zavedati, da obstajajo velike prehranske razlike med pravim mesom in njegovo močno predelano imitacijo.

Je Impossible Burger okolju prijaznejši od govedine? 

To je odvisno od tega, o kakšni govedini govorite. Industrijsko kmetijstvo je sicer popolnoma škodljivo za okolje, vendar že dolgo trdimo, da je vse goveje meso napačno enačiti. Živinorejski sistemi, ki temeljijo na paši in pašnikih, kot so sistemi kmetov in rančarjev s certifikatom A Greener World, pomagajo proizvajati visokokakovostno, hranljivo meso in mlečne izdelke, obenem pa poleg številnih drugih koristi za skupnosti in okolje zadržujejo ogljik v ozračju.

Prosta paša

Vsekakor spodbujajmo ljudi, naj se odpovejo netrajnostni, intenzivno gojeni govedini z nizkimi stroški (obstaja velika verjetnost, da se bomo zaradi tega vsi počutili veliko bolje.) Toda, če ni vaš namen popolnoma odstraniti govedino s šolskih jedilnikov, je ignoriranje priložnosti, da bi industrijsko govedino preprosto zamenjali s trajnostno pridelano travno govedino, milo rečeno nekoliko neiskreno.

Ali podpira neodvisne kmete in lokalne skupnosti? 

Ne. Ti rastlinski UPF so odvisni od industrijske proizvodnje osnovnih pridelkov, kot sta koruza in soja, ki se predelujeta v osrednjih tovarnah, in od številnih sintetičnih vložkov. Težko gre za svežo hrano, kupljeno neposredno od lokalnih kmetov!

Pridelek

Ali bi povečana prodaja rastlinskih UPF v sektorju šolske prehrane koristila delničarjem podjetja Impossible Foods, medtem ko bi neodvisnim kmetom onemogočila potencialno tržno priložnost, da lokalnim šolam dobavljajo hranljivo in trajnostno meso? Da. Dejstvo je, da se z živilskimi nadomestki vse bolj približujemo visoko centraliziranemu industrializiranemu prehranskemu sistemu, ki ga obvladuje peščica korporacij.

Če našim otrokom postrežemo 20-sestavinski, izjemno predelan hamburger, ki temelji na industrijsko pridelanih rastlinah in genskem inženiringu, namesto enosestavinskega, trajnostno pridelanega govejega mesa iz travne krme, je to nesmiselno na skoraj vseh ravneh. (Če bi želeli ponuditi alternativo brez mesa, obstajajo veliko bolj zdrave in planetu prijazne rastlinske možnosti, ki niso odvisne od ultra predelave in genskega inženiringa!)

Torej, kaj se pravzaprav dogaja?

Podjetja, ki proizvajajo fosilna goriva, morajo biti nad temi trendi navdušena. Ves ta hrup okoli rastlinske prehrane ter zmanjšanja uživanja mesa in mlečnih izdelkov kot najboljših načinov za zmanjšanje globalnih emisij toplogrednih plinov le odvrača pozornost od rabe energije in fosilnih goriv, ki sta priznana kot glavna povzročitelja podnebnih sprememb. Gre za “običajen posel”, ki bogati delničarje in poganja rastoči trg rastlinske hrane, ki je močno odvisen od fosilnih goriv za umetna gnojila, trge agrokemičnih sredstev, predelave, pakiranja in distribucije.

Na žalost je vzpon rastlinskih “nadomestkov mesa” UPF le najnovejši poskus zavajanja potrošnikov, ki mislijo, da sprejemajo okoljsko ozaveščene “odločitve”, ki v resnici le povečujejo dobiček velike prehrane. Kot opozarja profesor Frederic Leroy, medtem ko “mali kmetje, kmetje, ribiči, ozaveščeni mestni potrošniki, aktivisti za prehransko varnost, pravni in politični akademiki ter zagovorniki človekovih pravic (med drugim) po vsem svetu poskušajo rekonstruirati drugačno prehransko paradigmo …, se na hodnikih moči neusmiljeno pritiska na kmete, da postanejo dobavitelji poceni surovin živilski industriji, kot še nikoli prej”.

Resnica? Oportunistična svetovna kmetijska podjetja so odkrila, da lahko linije rastlinskih izdelkov ustvarijo velike stopnje dobička z dodajanjem vrednosti z ultra predelavo poceni surovin iz pridelkov, kot so beljakovinski izvlečki, škrob in olje.

V organizaciji A Greener World že dolgo trdijo, da lahko dobro upravljane pašne živali pomagajo ublažiti posledice podnebnih sprememb s shranjevanjem ogljika v tleh, hkrati pa ljudem zagotavljajo hranljivo hrano. Številne študije so pokazale, da je hrana, ki izvira iz pašnih živali, z vidika rabe tal in virov pomemben del učinkovite in prehransko varne prihodnosti.

Vir članka:
agreenerworld.org